Käsikirja syyttäjille ja tuomareille-page-001

Against hate -hanke on tuottanut uusia koulutusmateriaaleja vihapuheen vastaiseen työhön. Hankkeen päättyessä julkaistaan käsikirja, podcasteja sekä suosituksia.

Oikeusministeriön koordinoimassa vihapuheen ja viharikosten vastaisen työn hankkeessa on julkaistu erityisesti syyttäjille, tuomareille ja muilla ammattilaisille tarkoitettu käsikirja. Se sisältää tietoa lainsäädännöstä, Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen ratkaisukäytännöistä, oikeuskäytännöstä sekä aihetta koskevista tutkimuksista.

Hankkeessa on julkaistu myös kolme podcastia otsikolla Puhetta vihapuheesta. Keskustelujen tarkoituksena on lisätä tietoa ilmiöstä ja tukea vihapuheen vastaista työtä tekeviä toimijoita. Ensimmäisessä jaksossa keskustellaan vihapuheeseen liittyvistä oikeudellisista haasteista. Miten rangaistavan vihapuheen voi erottaa? Toisessa jaksossa keskustellaan aliraportoinnista. Miksi vihapuheen tai viharikosten uhriksi joutuvat henkilöt eivät ilmoita viranomaisille? Kolmannessa jaksossa pohditaan, miten vihapuhe vaikuttaa poliittiseen keskusteluun.

Hankkeen päättyessä julkaistaan myös suositukset vihapuheen ja viharikosten vastaiseen työhön. Against hate -hanke päättyy marraskuun lopussa 2019.

Lue lisää Against hate -hankkeesta

Tietoa ja tapausesimerkkejä vihapuheesta ja viharikoksista – käsikirja lainkäyttäjälle

Against hate -hankkeen suositukset vihapuheen ja viharikosten vastaiseen työhön