Oikeusministeriö selvittää mahdollisuutta muuttaa kuntalaisaloitepalveluaan. Muutoksen jälkeen kunkin aloitteen yhteydessä ilmoitettaisiin ainoastaan kannattajien lukumäärä, ei nimitietoja.

Oikeusministeriö on eilen käynnistänyt selvitystyön yhdessä Oikeusrekisterikeskuksen kanssa. Muutoksen syynä on palveluun kohdistunut väärinkäyttö.

Kun kuntalakiin perustuva aloiteoikeus on kaikilla kunnan jäsenillä (myös esim. lapsilla, yhdistyksillä ja yrityksillä), kuntalaisaloite.fi-palvelussa tarvitaan jatkossakin vahvan tunnistautumisen rinnalla myös muita tunnistautumistapoja.

– Kuntalaisaloitteella ja kansalaisaloitteella on merkittävä rooli kansalaisten osallistumisoikeuksien ja osallisuuden toteutumisessa. Kansanvaltaan sisältyy yksilön oikeus vaikuttaa yhteiskunnan ja elinympäristönsä kehittämiseen. Oikeusministeriön tehtävänä on edistää ja seurata osallistumisoikeuksien toteutumista. Palveluita tulee kehittää tarvetta vastaaviksi, sanoo oikeusministeri Leena Meri.

Oikeusministeriön kuntalaisaloitepalvelu tarjoaa kansalaisille mahdollisuuksia vaikuttaa itseään koskevaan päätöksentekoon. Kuntalakiin perustuva aloiteoikeus tarkoittaa käytännössä sitä, että kunnan asukkailla iästä riippumatta ja muilla jäsenillä (kuten esim. yhteisöt ja yritykset) on oikeus tehdä kunnalle aloitteita kunnan toimintaa koskevissa asioissa.

Äänioikeutettu Suomen kansalainen voi kansalaisaloitteella ehdottaa uutta lakia, muutosta olemassaolevaan lakiin tai olemassaolevan kumoamista oikeusministeriön ylläpitämässä kansalaisaloite.fi-verkkopalvelussa. Kansalaisaloite etenee eduskunnan käsiteltäväksi, jos se on kerännyt vähintään 50 000 kannatusilmoitusta kuuden kuukauden kuluessa. Kansalaisaloitepalvelussa on käytössä vahva tunnistautuminen.

Kuntalaisaloite.fi
Kansalaisaloite.fi