khon-rakennus

Turvapaikkahakemusten vuoksi korkeimman hallinto-oikeuden asiamäärät ovat kasvaneet vuosittain vuodesta 2016. Kun tuomioistuimeen saapui vuonna 2014 noin neljätuhatta asiaa, vuonna 2017 määrä oli jo lähes kuusi ja puolituhatta. Vuoden 2018 ensimmäisellä neljännekselle asioita oli kirjattu jo puolisentoistatuhatta.

Turvapaikka-asiat alkoivat lisääntyä KHO:ssa vuosina 2016 – 2017, kun vuonna 2015 saapuneiden turvapaikanhakijoiden hakemukset oli käsitelty Maahanmuuttovirastossa ja hallinto-oikeuksissa. KHO:ssa asiat on pyritty käsittelemään mahdollisimman nopeasti. Ulkomaalaisasioiden käsittelyaika on noin kolme kuukautta. Valitusluvan ulkomaalaisasioissa sai 9,6 prosenttia hakijoista vuonna 2017.

Korkeimmassa hallinto-oikeudessa on tällä hetkellä vireillä 923 valituslupahakemusta ulkomaalaisasioissa, niistä turvapaikka-asioita on 717. Turvapaikka-asioissa kaksi kolmannesta hakemuksista on saatu käsiteltyä alle kolmessa kuukaudessa, korkeimmasta hallinto-oikeudesta kerrotaan.

KHO:n tilastojen mukaan valituslupahakemuksista hylätään yli 85 prosenttia. Luvan tultua myönnetyksi valitus joko hylätään tai hyväksytään tai asia palautetaan Maahanmuuttovirastolle tai hallinto-oikeudelle.

Myös Maahanmuuttovirasto voi hakea hallinto-oikeuden päätöksestä valituslupaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen, mutta käytännössä näin tapahtuu vain harvoin. Turvapaikka-asioissa virasto haki valituslupaa vuosina 2016 – 2017 yhteensä 75 kertaa ja vuonna 2018 kerran. Oleskelulupa-asioissa Maahanmuuttovirasto haki valituslupaa vuosina 2016 – 2017 kolmesti ja vuonna 2018 kerran.

LUE artikkeli turvapaikka-asioista KHO:n vuosikertomuksesta

MIGRI:n tilastoja