lataus

Toukokuussa eläkkeellä jäänyt entinen oikeuskansleri Jaakko Jonkka

Toukokuussa eläkkeellä jäänyt entinen oikeuskansleri Jaakko Jonkka palkittiin perjantaina Suomen Asianajajaliiton Oikeusteko-palkinnolla. Tunnustus myönnetään erityisen merkittävästä työstä oikeudenmukaisuuden edistämiseksi yhteiskunnassa.

– Jaakko Jonkka on tehnyt poikkeuksellisen pitkäjänteistä työtä perustuslain ja perusoikeuksien puolustamiseksi. Niiden merkitys tahtoo unohtua tai pahimmillaan ne nähdään jopa kehityksen jarruina. Oikeusvaltiomme perustuu kuitenkin perus- ja ihmisoikeuksien kunnioittamiselle. Näinä aikoina nämä ovat tinkimättömiä arvoja, toteaa Asianajajaliiton puheenjohtaja Jarkko Ruohola palkitsemisperusteista.

Perusteluissa kiitellään myös sitä, että Jonkka on toistuvasti kiinnittänyt huomiota ongelmiin oikeudellisten palveluntarjoajien valvonnassa. Asianajajia valvotaan kaikessa heidän toiminnassaan. Muiden lakimiesten kohdalla valvonta ei ole yhtä kattavaa. Tämä aiheuttaa sekaannusta kuluttajien keskuudessa ja hankaloittaa myös valvonnan organisointia. Tuorein esimerkki Jonkan toiminnasta on hänen tammikuussa tekemänsä aloite lainsäädännön muuttamiseksi oikeudellisten palveluntarjoajien valvonnan yhtenäistämiseksi.

Jonkka toteaa arvostavansa Oikeusteko-palkintoa paljon.

– Suomessa on luotettava oikeuskoneisto ja osaavia oikeudenhoidon ammattilaisia. Suurin huoleni liittyy kuitenkin resurssien riittävyyteen, Jonkka toteaa palkinnon vastaanottamisen yhteydessä.

– Uudistuksia tarvitaan, mutta niitä on viime vuosina monesti tehty säästötavoitteet edellä ja puututtu pikemmin yksittäisiin oireisiin kuin syihin. Hintalaputtamisen varjoon jää oikeudenhoidon kokonaisuuden hahmottaminen. Yhteiskunnassa tulisi pohtia nykyistä enemmän, millainen on kelvollinen oikeudenhoidon minimitaso, jonka alle emme halua mennä, hän toivoo.

Oikeusteko-palkinto jaettiin nyt kuudennen kerran. Edellisen kerran se ojennettiin kaksi vuotta sitten korkeimman oikeuden entiselle presidentille Pauliine Koskelolle. Nyt palkinto jaettiin Asianajajaliiton valtuuskunnan kokouksen yhteydessä Imatralla.

– Asianajajaliitossa haluamme antaa kiitosta myös oman ammattikuntamme ulkopuolisille osaajille. Ilman asianajajia ei ole oikeusvaltiota. Mutta oikeusvaltiota ei ole myöskään ilman toimivia tuomioistuimia, syyttäjälaitosta, lainvalmistelua ja Jaakko Jonkan kaltaisia laillisuusvalvojia, Jarkko Ruohola kiittää.

Oikeustieteen tohtori Jaakko Jonkka toimi oikeuskanslerina 2007–2017. Tätä ennen hän oli apulaisoikeuskansleri vuosina 2001–2007 ja työskenteli eri tehtävissä eduskunnan oikeusasiamiehen kansliassa vuosina 1993–2001. Lisäksi Jonkka on toiminut urallaan muun muassa Turun ja Helsingin yliopistoissa opettajana ja tutkijana sekä syyttäjänä Jyväskylässä ja Lahdessa.