Herastuomarit_media_100220_kuvannut_heli_karhunen

Kuvassa vasemmalta lautamiehet Markku Nissinen, Heikki Tajakka, Jarkko Väisänen, Reijo Niemi, Harri Juopperi, Sakari Korpi, Mikko Kujala sekä laamanni Antti Savela.
(Kuva: Heli Karhunen)

Käräjäoikeuden lautamiehistä annetun lain 14 §:n mukaan laamanni voi myöntää tunnustukseksi pitkästä ja ansiokkaasta toiminnasta käräjäoikeuden lautamiehenä herastuomarin arvonimen.

Lautamies on käräjäoikeuden kokoonpanoon kuuluva maallikko, joka osallistuu käräjäoikeudessa käsiteltävien rikosasioiden ja eräiden riita-asioiden käsittelyyn. Lautamiehiä valitaan käräjäoikeuden tuomiopiirin jokaisesta kunnasta. Valinnan tekee kunnanvaltuusto toimikauttaan vastaavaksi ajaksi.

Herastuomarit_kuusamo_070220_kuvannut_anja_hiltunen

Kuvassa vasemmalta laamanni Antti Savela sekä lautamiehet Raija Hietala ja Oiva Hietala. (Kuva: Anja Hiltunen)

Oulun käräjäoikeuden tuomiopiiri kattaa Pohjois-Pohjanmaan maakunnan alueen. Tuomiopiiriin kuuluu 30 kuntaa ja lautamiehiä on käräjäoikeudessa kaikkiaan 104.

Oulun käräjäoikeudella on kanslia ja istuntopaikka Oulussa ja Ylivieskassa sekä istuntopaikka Kuusamossa. Käräjäoikeudessa käsitellään vuosittain noin 36.000 asiaa, joista noin 200 asian käsittelyyn lautamiehet osallistuvat.

Herastuomarin arvonimen myöntämistilaisuudet on järjestetty Kuusamossa 7.2.2020 ja Oulussa 10.2.2020 ja järjestetään Ylivieskassa 19.2.2020.

Oulun käräjäoikeuden laamanni Antti Savela on myöntänyt herastuomarin arvonimen seuraaville käräjäoikeuden lautamiehille:

Alahäivälä Jouko, Ylivieska

Hietala Oiva, Taivalkoski

Hietala Raija, Kuusamo

Jaakola Hannu, Ylivieska

Juopperi Harri, Oulu

Korpi Sakari, Oulu

Kujala Mikko, Utajärvi

Niemi Reijo, Oulu

Nissinen Markku, Oulu

Rahko Juhani, Alavieska

Tajakka Heikki, Muhos

Tuomisto Merja, Haapavesi

Väisänen Jarkko, Oulu