pexels-photo-1415558

Vankeusrangaistuksien täytäntöönpanon aloittamista lykätään sellaisten vankeusrangaistuksen täytäntöönpanoa vapaudessa odottavien tuomittujen osalta joita tuomioistuin ei ole määrännyt vangittavaksi.  Muutos ei merkitse vankilassa jo olevien vankien ennenaikaista vapauttamista. Vankeusrangaistusten täytäntöönpanosta ei kokonaan luovuta eikä rangaistuksia päästetä raukeamaan.

Tavoitteena on vähentää vankilukua tilapäisesti, jotta vankien ja vankilahenkilökunnan terveys sekä rangaistusten asianmukainen ja turvallinen täytäntöönpano voidaan turvata koronavirusepidemian aikana. Joissakin maissa on koronavirustilanteen vuoksi vapautettu ennenaikaisesti vankeja, mitä valiokunta ei pidä hyvänä ratkaisuna. Lakivaliokunta pitää vankimäärän vähentämistä rajoittamalla tilapäisesti vankilaan vapaudesta otettavien määrää hyväksyttävämpänä tapana torjua koronaviruksen aiheuttamia ongelmia mahdollisimman nopeasti.

Lykkäys on voimassa enintään 31.7.2020 asti.

Eduskunnan lakivaliokunta antoi perjantaina 3. huhtikuuta asiaa koskevan yksimielisen mietinnön (LaVM 3/2020 vp).