baume-herbst-wald-landschaft

Metsähallituksen erävalvonta tarkasti viime vuonna 8 700 maastossa liikkujaa. Joka kymmenes oli liikkeellä ilman harrastukseen tarvittavaa lupaa tai ei noudattanut lainsäädäntöä. Tavallisimmin rikkeihin syyllistyvät kalastajat, selviää Metsähallituksen erävalvontaraportista.

Tarkastetuista kalastajista 84 prosenttia kalasti täysin luvallisesti ja lain kirjaimen mukaan. Tyypillisiä rikkeitä olivat sen sijaan pyydysten puutteellinen merkintä ja kalastonhoitomaksun laiminlyönti. Metsästäjillä luvat olivat paremmin hallussa, kuten myös edellisvuosina. 96 prosenttia metsästäjistä selvisi tarkastuksesta puhtain paperein. Tyypilliset rikkeet olivat aseen kuljettaminen väärin ajoneuvossa ja puutteellinen suojavaatetus hirvijahdissa.

”Kanalintujen tieltä ampumisesta tuli runsaasti vihjeitä”, ylitarkastaja Juha Ahonen Metsähallituksesta sanoo.

Prosentuaalisesti eniten ongelmia oli maastoliikenteessä. Heistä 74 prosenttia oli liikkeellä luvallisesti ja laillisesti. Erävalvontaraportin mukaan luvaton kelkkailu urien ja reittien ulkopuolella on yleistynyt. Loppukesästä ja syksyisin ongelmana on mönkijöiden luvaton käyttö sieni- ja metsästysretkillä. Maastoliikenteeseen tarvitaan aina maanomistajan lupa.

Rikkeiden osuus on pysynyt viime vuosina kymmenen prosentin tuntumassa, kun mukaan lasketaan kaikki erävalvonnan tekemät tarkastukset. Vielä kymmenen vuotta sitten rikkeiden osuus tarkastuksista pysytteli seitsemän prosentin tienoilla.

Lue Metsähallituksen erävalvontaraportti 2019 tästä!