EOR-plenary_web

Parlamentti valitsi keskiviikkona irlantilaisen Emily O’Reillyn Euroopan oikeusasiamieheksi uudelle viisivuotiskaudelle 2019-2024.

EU:n oikeusasiamies tutkii kansalaisten valituksia EU-instituutioiden ja -virastojen toiminnassa ilmenneestä huonosta hallinnosta.

Emily O’Reilly valittiin tehtävään 320 äänellä salaisessa äänestyksessä kolmannella kierroksella. O’Reilly on entinen toimittaja ja toimi Irlannin oikeusasiamiehenä ennen kuin hänet valittiin ensimmäisenä naisena Euroopan oikeusasiamieheksi vuonna 2013.

Muut ehdokkaat tehtävään olivat Giuseppe Fortunato (Italia), Julia Laffranque (Viro), Nils Muižnieks (Latvia) ja Cecilia Wikström (Ruotsi).

Emily O’Reilly lupasi 3.12. vetoomusvaliokunnan kuulemistilaisuudessa jatkaa työtään EU-hallinnon muokkaamiseksi roolimalliksi koko Euroopan unionille asettamalla kansalaiset ja heidän oikeutensa työn keskiöön.

Oikeusasiamiehen tehtävä on tutkia EU:n toimielinten hallinnollisia epäkohtia, mukaan lukien avoimuutta ja asiakirjoihin pääsyä, koskevia kanteluita. Euroopan oikeusasiamiehen toimi perustettiin vuonna 1995.

Emily O’Reillya ennen tehtävässä ovat toimineet suomalainen Jacob Söderman (1995-2003) ja kreikkalainen Paraskevas Nikiforos Diamandouros (2003-2013).