-a010-markuss-0666

Patentti- ja rekisterihallitukselle (PRH) on tehty viikossa yli 10 000 rekisterikieltopyyntöä Vastaamon tietomurron vuoksi. Kieltoja on tämän viikon alkuun mennessä saatu noin 3 600 rekisteröidyiksi PRH:n  kauppa-, yhdistys- ja säätiörekistereihin. Aikaisemmin rekisteröintikieltopyyntöjä on tehty vain noin 200–350 vuodessa.

Rekisteröintikieltopyyntöjen käsittelyyn on lisätty resursseja, jotta käsittelyaika ei venyisi kohtuuttoman pitkäksi. Pyyntöjen käsittely kestää tällä hetkellä noin 5–8 työpäivää. Pahoittelemme asiakkaille aiheutunutta haittaa.

Varsinainen toimintamme, kuten kaupparekisteri-ilmoitusten käsittely, jatkuu normaalisti.

PRH:een tehty rekisteröintikielto koskee vain PRH:n omia rekistereitä

Rekisteröintikielto tarkoittaa, ettei henkilöä saa merkitä PRH:n ylläpitämään rekisteriin, esimerkiksi kaupparekisteriin tai yhdistysrekisteriin yrityksen tai yhteisön vastuuhenkilöksi. Kielto ei koske muita julkisia tai yksityisiä rekistereitä. Tämä on ollut osalle asiakkaista epäselvää.

Rekisteröintikiellon ilmoittaminen ei myöskään poista henkilöä aikaisemmin rekisteröidyistä vastuuhenkilön rooleista PRH:n ylläpitämissä rekistereissä.

PRH:lla myös muita palveluja huijausten välttämiseen

Rekisteröintikiellon lisäksi PRH:lla on muita palveluja, joilla voi suojautua huijauksilta.

Suomi.fi-sivuston palvelussa voi tarkistaa omat kaupparekisteriin merkityt vastuuhenkilötiedot. Palveluun kirjaudutaan henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai sirullisella henkilökortilla.

Tiedon yrityksen tietojen muutoksia kaupparekisteritiedoissa voi saada joko ilmoittamalla ajantasaisen sähköpostiosoitteen kaupparekisteriin tai tilaamalla ilmoitukset omaan sähköpostiin.

Yritys voi valita, että se tekee ilmoituksia kaupparekisteriin ja Verohallinnolle vain sähköisesti vahvasti tunnistautumalla. Näin varmistetaan, että ilmoituksia tekee vain henkilö, jolla on siihen oikeus.

Lue lisää huijausten välttämisestä prh.fi-sivuilta.