2017-06-16 12_52_41-Advokaatti_No3_2017.pdf - Nitro Pro 9 (Expired Trial)

Pirkko Saisio ottaa kantaa suomalaiseen oikeusjärjestelmään ja rikoksentekijän vastuuseen

Finlandia-voittaja Pirkko Saisio tunnetaan omaelämäkerrallisista teoksistaan ja terävästä yhteiskuntakritiikistään. Hän kyseenalaistaa kansan oikeustajua vastaan sotivat rikostuomiot ja heittää romukoppaan suvaitsevaisuuden käsitteen.

Keväällä ilmestynyttä Mies, ja hänen asiansa -kirjaansa varten Saisio tutustui asianajajan tehtäviin ja velvollisuuksiin. Millainen on hyvä asianajaja?

Rikoksentekijän vastuusta Saisiolla on vahva mielipide:
– Rikos ja sen seuraamukset ovat aina tekijän vastuulla, eivät yhteiskunnan tai kenenkään muun.

Rakenna henkilöbrändiä ja erotu eduksesi

Henkilöbrändäys on oman viestin kirkastamista. Asianajajan henkilöbrändi rakentuu lujalle ammattitaidolle ja luottamukselle sekä pitkäjänteiselle työlle. Jos todella haluaa erottua, pitääkö laittaa persoona peliin?

– Oman itsensä brändäykseen ei ole oikotietä. Se vaatii kovaa työtä omalla alalla ja olemista siellä, missä asiakkaatkin ovat, Advokaatin haastattelema asianajaja Anu Waaralinna Castrén & Snellmanilta kertoo.

Antti Heikinheimo hurahti sovitteluun

Käräjätuomari ja laamanni Antti Heikinheimo ehti työskennellä 35 vuotta asianajajana Hannes Snellmanilla, kunnes siirtyi sovitteluun erikoistuneeksi käräjätuomariksi Espoon käräjäoikeuteen.

– Yhteiskunta eriarvoistuu ja olettaa, että kaikki ajattelevat samalla tavalla. Sovittelun lähtökohta sen sijaan on, että kaikki ovat tasa-arvoisia, mutta erilaisia omine tarpeineen, pelkoineen ja intresseineen. Tuomari ratkaisee riidan ylhäältä käsin, mutta sovittelu osallistaa ja voimaannuttaa sen osapuolia.

Juuri siinä on Heikinheimon mielestä sovittelun voima.

Tekoälyä pitää opettaa kuin lasta

Tekoälysovellukset ovat jo käytössä joissakin suomalaisissa asianajotoimistoissa. Maaliskuussa uutisoitiin, että DLA Piper Finland otti ensimmäisenä asianajotoimistona Suomessa käyttöön kanadalaiselta Kira Systemsiltä lisensoimansa tekoälysovelluksen. Aivan samoihin aikoihin Roschier investoi kilpailevaan järjestelmään, Luminanceen. Evershedsillä tekoälysovelluksia pilotoidaan kansainvälisesti, ja pienempiä osia on käytössä jo Suomessakin.

Mitä kokemuksia tekoälystä on tähän mennessä? Onko kohina hypeä vai ovatko järjestelmät jo käyttökelpoisia?

Lue lehteä:
Advokaatti 3/2017