1_full_863_

Kuvaoikeudet: Senaatti-Kiinteistöt

Ruotsin kuningas Kustaa III kiinnitti paljon huomiota valtakunnan itäpuolen eli Suomen kehittämiseen. Hän teki 1775 kuninkaanmatkan Suomeen ja teki sen aikana merkittäviä päätöksiä valtionhallinnon kehittämisessä. Hän päätti 20.6.1775 antamassaan julistuksessa mm. hovioikeuden perustamisesta Vaasaan. Hovioikeuden juhlalliset vihkiäiset vietettiin Tukholman kuninkaanlinnassa 28.6.1776. Hovioikeuden ensimmäinen istunto pidettiin 21.8.1776 Vaasassa.

Kustaa III suunnittelutti hovioikeudelle upean toimitalon nykyiseen Vanhaan Vaasan. Vaikka toimitalo säästyikin Vaasan palossa 1852, kaupunki siirrettiin nykyiselle paikalleen. Hovioikeudelle ja muille virastoille rakennettiin nykyisen pelkästään hovioikeuden käytössä oleva 1862 valmistunut Rantakadun toimitalo. Taloon siirrettiin Mustasaaren kirkkona nykyisen toimivan vanhan hovioikeustalon esineistö. Upeaksi entisöity talomme onkin kulttuurihistoriallisesti ainutlaatuinen kokonaisuus.

Vanhoista ajoista muistuttavasta miljööstään huolimatta Vaasan hovioikeus on tänä päivänä modernisti toimiva muutoksenhakutuomioistuin. Sen perustehtävä, oikeusturvan antaminen kansalaisille on pysynyt entisellään 240 vuoden ajan.

Hovioikeus järjestää kutsuvieraille juhlaseminaarin kaupungintalolla maanantaina 22.8.2016. Siihen on kutsuttu puhujiksi euroopan ihmisoikeustuomioistuimen tuomari Pauliine Koskelo, korkeimman oikeuden presidentti Timo Esko, oikeusministeriön kansliapäällikkö Asko Välimaa ja Uumajan hovioikeuden presidentti Margareta Bergström.