© Copyright Adobe Stock – Vitalii Vodolazskyi
Kaikki rikoksen uhrit kaikkialla Euroopan unionissa ansaitsevat tukea. Tämänpäiväisellä Euroopan komission aloitteella pyritään parantamaan kaikkien rikoksen uhrien oikeuksia saada tukea, tietoa, oikeutta ja korvauksia. Direktiivin ehdotetussa päivityksessä vahvistetaan uudet vähimmäissäännöt, jotka menevät vuonna 2012 annetun direktiivin sääntöjä pidemmälle. Niillä vastataan tehokkaasti yhteiskunnan muuttuviin tarpeisiin sekä teknologian ja oikeusalan kehitykseen.
Uudistus sisältää seuraavat muutokset:
- Varmistetaan, että uhrit ovat tietoisia oikeuksistaan ja heillä on tarvittavat resurssit ilmoittaa rikoksesta. Erityisesti voidaan perustaa yleinen uhrien auttava puhelin (koko EU:n laajuinen puhelinnumero 116 006) ja avata monipuolinen verkkosivusto, jonka kautta pitäisi voida myös käydä chat-keskustelua ja lähettää sähköpostia.
- Tehostetaan haavoittuvassa asemassa olevien uhrien (kuten lasten, vanhusten, vammaisten, viharikosten uhrien tai vankien) erityistarpeisiin räätälöityjä turvallisuustoimenpiteitä. EU ehdottaa uhrien suojelutarpeen yksilöllisen arvioinnin parantamista– säätämällä, että se olisi aloitettava heti ensimmäisestä yhteydenotosta viranomaisten kanssa – ja käytettävissä olevien suojelutoimenpiteiden laajentamista esimerkiksi suojelumääräyksillä ja varmistamalla lainvalvontaviranomaisten läsnäolo.
- Tarjotaan haavoittuvassa asemassa oleville uhreille mahdollisuus käyttää erikoistuneita tukipalveluja, kuten maksutonta psykologista tukea, niin kauan kuin se on kunkin uhrin tilanteen mukaan tarpeen.
- Helpotetaan oikeussuojan saatavuutta varmistamalla, että uhrit saavat riittävästi oikeudellista apua tuomioistuimessa ja että he voivat hakea muutosta rikosoikeudenkäynnissä annettuihin tuomioihin riippumatta siitä, mikä heidän roolinsa oikeudenkäynnissä on.
- Varmistetaan uhrille tosiasiallinen oikeus korvaukseen takaamalla hänelle vahingonkorvaus välittömästi tuomion antamisen jälkeen. Uhrilla olisi oltava oikeus saada rikoksentekijältä korvaus rikosoikeudenkäynnin yhteydessä ilman, että on tarpeen aloittaa uutta oikeudenkäyntiä. Valtion olisi maksettava korvaus suoraan uhrille ja haettava korvausta rikoksentekijältä jälkikäteen.
Nämä tarkistukset ja ehdotetut toimenpiteet perustuvat vuonna 2012 annetun uhrien oikeuksia koskevan direktiivin ja uhrien oikeuksia koskevan EU:n vuosien 2020–2025 strategian arviointiin. Ne ovat osoitus siitä, että Euroopan unioni on sitoutunut parantamaan rikoksen uhreille tarjottavaa suojelua ja tukea jatkuvasti kaikissa jäsenmaissa.
Vuosittain noin 75 miljoonaa Euroopan unionissa asuvaa ihmistä joutuu rikoksen uhreiksi. He kaikki ansaitsevat täyden suojelun ja tuen. EU:lla on jo nyt hyvä perusta, mutta uhrien oikeuksia on parannettava. EU ehdottaa kattavaa toimenpidekokonaisuutta, jolla taataan rikosten uhreille – myös kaikkein heikoimmassa asemassa oleville – enemmän tukea. Heille olisi muun muassa tarjottava mahdollisuus saada korvauksia ja olla mukana oikeudenkäynneissä.
Velvollisuutemme on auttaa rikoksen uhreja mahdollisimman tehokkaasti. Teemme tiivistä yhteistyötä uhreja tukevien tahojen kanssa, sillä ne ovat saaneet hyvän käsityksen uhrien tarpeista. Tällä uudella lainsäädäntöehdotuksella pyritään parantamaan nykyisiä sääntöjä. Niitä tehostetaan ja mukautetaan aiempaa paremmin uhrien tarpeisiin riippumatta siitä, missä päin EU:ta ja missä olosuhteissa rikos on tapahtunut.
Komission ehdotus on seuraavaksi hyväksyttävä Euroopan parlamentissa ja neuvostossa. Jäsenmailla olisi direktiivin hyväksymisen jälkeen kaksi vuotta aikaa saattaa se osaksi kansallista lainsäädäntöään. Poikkeuksena ovat sähköiset viestintävälineet, joiden käyttöön liittyvien rakenteiden perustamiseen jäsenmailla olisi neljä vuotta.
Uhrien oikeuksia koskevaa EU:n direktiiviä alettiin soveltaa vuonna 2015. Direktiivi on vaikuttanut myönteisesti uhrien oikeuksiin saada tietoa ja parantanut heidän mahdollisuuksiaan käyttää tukipalveluja.
Komissio hyväksyi kesäkuussa 2020 uhrien oikeuksia koskevan EU:n strategian (2020–2025) tehostaakseen toimiaan oikeussuojan saatavuuden varmistamiseksi kaikille rikoksen uhreille riippumatta siitä, missä päin EU:ta tai missä olosuhteissa rikos on tapahtunut. Strategiassa vahvistettiin useita muita kuin lainsäädäntötoimia, jotka liittyvät uhrien oikeuksiin, kuten uhrien oikeuksia koskevan vuonna 2012 hyväksytyn direktiivin uudelleentarkastelu. Esimerkiksi komission piti arvioida uhrien oikeuksia koskevan direktiivin vaikutuksia ja esittää tarvittaessa lainsäädäntöehdotus sen päivittämiseksi. Uhrien oikeuksia koskevan direktiivin arviointi julkistettiin kesäkuussa 2022. Se vahvisti, että direktiivi on yleisesti ottaen tuonut odotettuja hyötyjä. Siinä kuitenkin löytyi myös puutteita, jotka edellyttävät kohdennettuja parannuksia uhrien tärkeimpiin direktiivin mukaisiin oikeuksiin. Ongelmat liittyvät tiettyjä oikeuksia koskevaan epäselvyyteen ja epätarkkuuteen sekä jäsenmaiden laajaan liikkumavaraan niiden toteuttamisen suhteen.
Uhrien oikeuksia koskevan direktiivin saattaminen osaksi kansallista lainsäädäntöä on nyt saatu jäsenmaissa suurelta osin päätökseen. Vuonna 2016 komissio käynnisti rikkomusmenettelyt 26 jäsenmaata vastaan, koska direktiivi oli saatettu puutteellisesti osaksi kansallista lainsäädäntöä. Sittemmin komissio on lopettanut kaikki rikkomusmenettelyt yhtä lukuun ottamatta.
Komissio ehdottaa direktiivin arvioinnin ja lukuisten kuulemisten yhteydessä todettujen puutteiden korjaamiseksi, että tehdään kohdennettuja muutoksia, joilla parannetaan uhrien mahdollisuuksia vedota oikeuksiinsa.
Ehdotus direktiiviksi uhrien oikeuksia koskevan vuonna 2012 hyväksytyn direktiivin muuttamisesta
Kysymyksiä ja vastauksia – uhrien oikeuksia koskeva direktiivi
Uhrien oikeuksia koskeva EU:n strategia (2020–2025)
Vuonna 2012 hyväksytty uhrien oikeuksia koskeva direktiivi
Vuonna 2022 laadittu uhrien oikeuksia koskevan direktiivin arviointi